Toimintasuunnitelma 2025
TOIMINTASUUNNITELMA 2025
Tehyn Pohjois-Karjalan yksityisalojen ammattiosasto ry (ao. 620)
JOHDANTO
Ammattiosaston kotipaikka on Joensuu ja toiminta-alue Pohjois-Karjalan maakunnan alueella (Joensuu, Ilomantsi, Kontiolahti, Lieksa, Nurmes, Juuka, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Kitee, Tohmajärvi, Rääkkylä ja Heinävesi) toimivat yksityiset sosiaali- ja terveys- ja kasvatusalan yritykset.
Ammattiosasto toteuttaa Tehyn tehtävää ja toimii sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutetun henkilöstön asiantuntijana ja vaikuttajana alueellaan. Ammattiosasto edistää paikallista taloudellista ja ammatillista edunvalvontaa, hankkii aktiivisesti uusia jäseniä ja vahvistaa järjestöllistä asemaa. Ammattiosaston ydintehtävinä on hankkia jäseniä ja ylläpitää tehyläisyyttä alueellaan, valvoa jäsenten taloudellisia ja ammatillisia etuja ja ottaa kantaa työehtosopimustavoitteisiin valmistauduttaessa neuvotteluihin.
Ammattiosaston toiminnan suunnittelussa noudatetaan ammattiosastotoiminnan budjetointia (30 % edunvalvonta, 30 % jäsenyyden hoito, 30 % hallinnon toiminta, 10 % koulutus). Toimintaan käytettävät varat määritellään talousarviossa ja ammattiosaston taloutta hoidetaan talousarvion mukaisesti. Ammattiosaston hallitus sitoutuu noudattamaan yhdistyksen taloutta huolellisesti lain, sääntöjen sekä yhdistyksen päätösten mukaisesti.
TEHYN PAINOPISTEET 2025
Ammattiosasto huomioi suunnitelmissaan Tehyn hallituksen vahvistamat Tehyn toiminnan painopisteet vuodelle 2025. Ammattiosaston toimintasuunnitelma on aina suuntaa antava ja muotoutuu toimintavuoden aikana. Tehyn linjauksen mukaan ammattiosaston budjetissa
tulee varautua painopisteiden mukaisiin toimintoihin.
Tehyn toiminnan painopisteet vuonna 2025:
Edunvalvonta
Yksityissektorin osalta neuvoteltavina ovat Yksityisen Sosiaalipalvelualan työehtosopimus (SOSTES) ja Työterveyslaitosta koskeva työehtosopimus. Näiden kaikkien neuvottelujen tueksi tarvitaan tehyläistä joukkovoimaa. Ammattiosaston on hyvä toimintaa ja taloutta suunniteltaessa varautua jo tilanteeseen, että tukitoimia tarvitaan neuvottelukierroksen aikana. Työehtosopimusneuvotteluja silmällä pitäen ammattiosastona meidän on hyvä varmistua myös siitä, että ammattiosastomme verkkosivut ovat ajan tasalla ja, että ammattiosastolla on riittävä määrä henkilöitä, jotka osaavat päivittää verkkosivuja sekä ammattiosaston somekanavia. Lisäksi järjestämme mahdollisuuksien mukaan jäsenillan keväälle 2025, joissa paikalliset toimijat voivat ottaa esille neuvottelukierrokseen ja Tehyn vaaleihin liittyviä asioita. Kuten jo Tehyn strategiassa on visiona, niin toimintavuoden aikana työolojen parantaminen on painopisteemme palkkauksen kehityksen rinnalla. Tähän tarvitaan vuoropuhelua ison Tehyn ja ammattiosastojen välillä, jotta Tehy saa ajantasaista tietoa työpaikoilta. Mikäli Tehy toteuttaa jonkinlaista kampanjointia asian suhteen, ammattiosastomme on tässä mukana mahdollisuuksien mukaan.
Vaikuttaminen
Tehyn valtuustovaalit toteutuvat alkuvuonna 2025 ja huipentuvat kesäkuun alussa 2025 uusien päättäjien järjestäytymiskokoukseen. Tiedotetaan jäseniä mahdollisuudesta asettua ehdokkaaksi vaaleihin. Näin toteutamme parasta mahdollista jäsendemokratiaa. Jäseneksi tulee liittyä tammikuun 2025 loppuun mennessä, jotta voi asettua ehdolle ja käyttää ääntään vaaleissa.
Keväällä 2025 on myös kunta- ja aluevaalit. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni tehyläinen lähtee ehdolle vaaleihin ja nostaa esille sosiaali- ja terveysalan asioita. Tehy tulee tukemaan kunta- ja aluevaaliehdokkaita ja tuesta tiedotetaan alkuvuoden 2025 aikana. Ammattiosastossa kohtelemme ehdokkaita tasapuolisesti.
Haluamme oikeutta tehyläisille ja mikäli jäsenen tai jäsenten asia ei paikallisesti neuvotellen etene autamme tarvittaessa viemään asiaa oikeusteitse eteenpäin. Oikeusapu on merkittävä jäsenetu ja siitä kannattaa kertoa niin uusille, kuin olemassa oleville kollegoille.
JÄSENHANKINTA
Ammattiosaston hallitus hyväksyy kelpoisuusehdot täyttävät jäsenet. Hallitus myös erottaa toiseen ammattiosastoon siirtyvät jäsenet. Maksamattomien jäsenmaksujen takia erotetut jäsenet voivat hakea jäsenyyttä uudelleen, kun jäsenmaksut on maksettu.
Ammattiosaston hallituksen jäsenet sitoutuvat tekemään paikallista jäsenhankintaa työpaikoillaan sekä tuomaan tiedotuskanavillaan esiin jäsenhankintaa. Jäsenhankintatapahtumia järjestetään mahdollisuuksien mukaan ja uusille jäsenille lähetetään postitse Tehyn tervetuliaispaketit. Jäsenhankinnan tavoitteena on pitää jäsenmäärä ennallaan tai lisätä sitä. Lisäksi tavoitteena on panostaa yhdysjäsenhankintaan.
EDUNVALVONTA
Työehtosopimusten noudattamista työpaikoilla seurataan yhdessä luottamusmiesten kanssa. Ammattiosaston toimialueelle jatketaan luottamusmiesjärjestelmän kehittämistä yhteistyössä järjestöasiantuntija Anna Rinkisen kanssa. Ammattiosasto kannustaa jäseniä valitsemaan luottamusmies työpaikoille, sekä tekee tiivistä yhteistyötä alueensa luottamusmiesten ja järjestöasiantuntijan kanssa. Luottamusmiehet kutsutaan hallituksen kokouksiin. Ammattiosasto järjestää mahdollisuuksien mukaan edunvalvontakoulutusta ja edunvalvonnallisia jäsentapahtumia sekä virkistystoimintaa. Edunvalvonnalliset tukitoimet ja luottamusmiesten tukitoiminta huomioidaan talousarviossa edunvalvonnallisten kulujen budjetoinnissa. Tarvittaessa ammattiosasto on mukana tukitoimissa tulevaa neuvottelukierrosta varten ja tiedottaa tarpeen mukaan neuvottelukierroksiin liittyvistä asioista jäsenilleen. Luottamusmiestoiminnan organisoimiseksi ja kehittämiseksi ammattiosasto kartoittaa ja analysoi alueensa toimintaympäristöä ja pyrkii käymään kuukausittain läpi alueen luottamusmiestilanteen. Keväällä 2025 on Tehyn luottamusmiesvaalit, joista informoidaan jäseniä ja kannustetaan ehdokkuuteen. Lisäksi toiminnassa huomioidaan kunta- ja aluevaalit.
TIEDOTUS
Ammattiosasto viestii jäsenilleen sähköpostilla, ammattiosaston kotisivujen kautta, Facebookissa ja Instagramissa. Sääntömääräiset kokoukset ja muut ilmoitukset julkaistaan sähköpostitse ja/tai Tehy-lehdessä. Vuonna 2025 jatketaan säännöllisen jäsenkirjeen
lähettämistä sähköpostitse jäsenille, joissa tiedotetaan ajankohtaisista asioista ja tulevista tapahtumista.
Tiedotussuunnitelma vuodelle 2025 valmistellaan alkuvuoden aikana ja muodostetaan viestintätyöryhmä, jossa useammat hallituksen jäsenet osallistuvat yhdessä ammattiosaston tiedotukseen (jäsenkirjeet, some ja kotisivut). Tiedotussuunnitelmassa huomioidaan mm.
luottamusmiesvaalit, Tehyn vaalit, kunta- ja aluevaalit sekä koulutuksista ja muista ajankohtaisista asioista tiedottaminen jäsenille. Tiedottamisella pyritään nopeaan, vuorovaikutteiseen ja helposti lähestyttävän ilmapiirin luomiseen. Tiedottamisen avulla
pyritään luomaan ajantasainen kokonaiskuva ammattiosaston toiminnasta ja tavoitteista. Tiedotuksen tärkeimpänä tehtävänä on edistää edunvalvontaa, luoda yhteisöllisyyttä ja lisätä Tehyn pito- ja vetovoimaa.
Hallitus sitoutuu viestintään ja tiedottamiseen sopimalla pelisäännöt, suunnittelemalla viestintää toiminnansuunnittelun rinnalla, huolehtimalla sovittujen asioiden toteutumisesta, nimeämällä vastuuhenkilöt sekä seuraamalla ja arvioimalla tiedottamisen onnistumista.
HALLINTO
Ammattiosaston sääntöjen mukaan ammattiosastolla on kahden kokouksen malli, kevätkokous maalis-huhtikuussa ja syyskokous marras-joulukuussa. Lisäksi ammattiosaston hallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa sekä järjestää keväällä ja syksyllä toiminnansuunnitteluseminaarin.
Ammattiosaston varsinainen kokous kutsutaan koolle viimeistään kahta viikkoa ennen ja ylimääräiset kokoukset viikkoa ennen kokousta. Kokouskutsu on julkaistava Tehy-lehdessä tai sähköpostitse. Lisäksi kokouksesta on mahdollisuuksien mukaan ilmoitettava sähköpostitse,
ammattiosaston verkkosivuilla, työpaikkojen ilmoitustaululla tai sosiaalisessa mediassa. Ammattiosaston varsinaisiin kokouksiin voi hallituksen päätöksellä etäosallistua. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja tavasta on mainittava kokouskutsussa.
Hallitukseen kuuluu toimintavuonna 2025 puheenjohtaja ja 7 varsinaista sekä 6 yleisvarajäsentä. Yleisvarajäsenten toivotaan osallistuvan kokouksiin aktiivisesti. Sääntömääräisessä kevätkokouksessa esitetään jäsenistölle seuraavan hallintokauden hallitusjäsenien määrä. Sääntömääräisessä syyskokouksessa 2025 valitaan uusi hallitus seuraavalle kolmivuotiskaudelle.
Hallituksen jäsenille korvataan matkakulut ja kulukorvaukset hallituksen kokousiin ja toiminnan suunnittelu seminaariin osallistumisesta Tehyn yleisen voimassa olevan matka/palkkio-ohjeen mukaisesti. Hallituksen ja luottamusmiesten matkakulut maksetaan kaksi kertaa vuodessa ajantasaisen Tehyn matkakulukorvauslomakkeen mukaisesti. Hallituksen vuoden aikana vähintään 7 kertaa kokouksiin sekä yhteen toiminnansuunnittelu seminaariviikonloppuun osallistuneille hankitaan 100e tuotelahja, minkä hallitus keskuudessaan päättää. Hallituksen jäseniä voidaan tapauskohtaisesti muistaa merkittävien elämäntapahtumien vuoksi hallituksen päätöksellä. Vuoden 2025 toiminnantarkastajia muistetaan hallituksen päättämällä lahjalla. Hallituksen palkkiosääntöä tarkastellaan seuraavan kerran perusteellisemmin vuoden 2025 aikana ja samalla pohditaan, että voisiko kohdentaa entistä paremmin palkkiota tehdystä työstä ja siihen käytetystä ajasta.
JÄSENTAPAHTUMAT JA JÄSENYYDEN HOITO
Ammattiosasto kuuntelee jäseniään ottamalla toiminnan suunnittelussa huomioon jäsenistön toiveita mahdollisuuksien mukaan. Hallitus pyrkii järjestämään vuosittain jäsenilleen kyselyn, jolla jäsenet pääsevät vaikuttamaan ammattiosaston toimintaan. Kotisivujen
kautta jäsenet voivat esittää lisäksi toiveita ympäri vuoden.
Jäsenille järjestetään vuonna 2025 edellisen tapahtumatoivekyselyn perusteella isompi jäsenien virkistystapahtuma. Lisäksi hallitus pyrkii saamaan ammattiosastokohtaisia alennuksia tapahtumiin ja palveluihin ympäri maakuntaa. Pyritään saamaan jäsenille kesälle 2025 alennuksia kesäteattereihin. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään muitakin vapaamuotoisia tapahtumia jäsenistölle.
50- ja 60-vuotta täyttäviä läsnä olevia ja etäosallistuvia jäseniä muistetaan vuonna 2025 sääntömääräisessä syyskokouksessa Kupilkan tuotepaketilla (muki ja lautanen). Lisäksi hallitus muistaa sääntömääräisiin kevät- ja syyskokouksiin osallistuvia jäseniä (läsnä
sekä etänä) pienellä kiitoksella, jonka hallitus päättää keskuudessaan.
KOULUTUS
Tehy tulee tarjoamaan vuonna 2025 ammattiosastoitoimijoille sekä luottamusmiehille paljon koulutusta järjestö- ja luottamustehtävien tueksi.
Ammattiosaston jäsenillä on mahdollisuus hakea ammattiosastolta koulutusavustusta ammatilliseen koulutukseen ja matkakustannuksiin. Ammattiosasto tiedottaa jäseniään aktiivisesti tulossa olevista Tehyn koulutuksista ja jäsenille järjestetään mahdollisuuksien
mukaan koulutuksia, luentoja jne. Ammattiosasto tekee lisäksi yhteistoimintaa muiden järjestöjen, yhdistysten yms. kanssa koulutusten järjestämiseksi. Ammattiosaston hallituksen jäsenet osallistuvat aktiivisesti Tehyn järjestämiin ammattiosastokoulutuksiin
ja pyrkivät kehittämään/ylläpitämään hallituksen toimintaan vaadittavaa tietämystä myös omatoimisesti.
YHDYSJÄSENTOIMINTA
Hallituksen jäsenet toimivat tuki- Tehyläisinä omilla työpaikoillaan. Yhdysjäsenenä voi hallituksen jäsenten lisäksi toimia työpaikan aktiivinen Tehyläinen, joka on saanut tehtäväänsä perehdytyksen. Ammattiosaston tehtävänä on kouluttaa yhdysjäsenet tehtäviinsä ja varmistaa tiedonkulku. Vuonna 2025 on tarkoitus panostaa yhdysjäsenhankintaan ja lisätä yhdysjäsenien määrää. Tehy järjestää yhdysjäsenkoulutusta ja ammattiosasto järjestää mahdollisuuksien mukaan lisäksi yhdysjäsenillan. Työpaikoille hankitaan lisäksi materiaalia yhdysjäsentoimintaa varten ja huomioidaan myös kansainvälisyys (ulkomaankieliset ohjeet jne.).
Yhdysjäsenen tehtäviä ovat:
Varmistaa, että työharjoitteluun tai töihin tulevat uudet työntekijät liittyvät Tehyyn.
Opastaa liittymislomakkeen täyttämisessä.
Ohjata jäsentietojen muutoksessa.
Kertoa kollegoille Tehystä ja oman ammattiosaston toiminnasta.
Kertoa omalle ammattiosastolle, miten työpaikalla menee.
Huolehtia, että luottamusmiesten ja ammattiosaston yhteystiedot ovat Tehyläisten saatavilla.
YHTEISTYÖ SIDOSRYHMIEN KANSSA
Ammattiosasto järjestää mahdollisuuksien mukaan yhteistilaisuuksia muiden ammattiosastojen ja järjestöjen kanssa. Lisäksi ammattiosasto tekee oppilaitosyhteistyötä mm. Tehy-tutor –toiminnan muodossa ja osallistuu Tehyn järjestämiin opiskelijatapahtumiin.
Paikallisesti tehyläisten etua voidaan valvoa pitämällä kiinteästi yhteyttä esim. paikallisiin poliitikkoihin, aluepäättäjiin jne. Yhteistyö sidosryhmien kanssa on myös paikallisesti tärkeää toimintaa.