Toimintasuunnitelma 2024

 

TOIMINTASUUNNITELMA 2024 

 

Tehyn Pohjois-Karjalan yksityisalojen ammattiosasto ry (ao620) 

 

 

JOHDANTO 

 

Ammattiosaston kotipaikka on Joensuu ja toiminta-alue Pohjois-Karjalan maakunnan alueella (Joensuu, Ilomantsi, Kontiolahti, Lieksa, Nurmes, Juuka, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Kitee, Tohmajärvi, Rääkkylä ja Heinävesi) toimivat yksityiset sosiaali- ja terveys- ja kasvatusalan yritykset. 

 

Ammattiosasto toteuttaa Tehyn tehtävää ja toimii sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutetun henkilöstön asiantuntijana ja vaikuttajana alueellaan. Ammattiosasto edistää paikallista taloudellista ja ammatillista edunvalvontaa, hankkii aktiivisesti uusia jäseniä ja vahvistaa järjestöllistä asemaa. Ammattiosaston ydintehtävinä on hankkia jäseniä ja ylläpitää tehyläisyyttä alueellaan, valvoa jäsenten taloudellisia ja ammatillisia etuja ja ottaa kantaa työehtosopimustavoitteisiin valmistauduttaessa neuvotteluihin. 

 

Ammattiosaston toiminnan suunnittelussa noudatetaan ammattiosastotoiminnan budjetointia (30 % edunvalvonta, 30 % jäsenyyden hoito, 30 % hallinnon toiminta, 10 % koulutus). Toimintaan käytettävät varat määritellään talousarviossa ja ammattiosaston taloutta hoidetaan talousarvion mukaisesti. Ammattiosaston hallitus sitoutuu noudattamaan yhdistyksen taloutta huolellisesti lain, sääntöjen sekä yhdistyksen päätösten mukaisesti. 

 

TEHYN PAINOPISTEET 2024 

 

Ammattiosasto huomioi suunnitelmissaan Tehyn hallituksen vahvistamat Tehyn toiminnan painopisteet vuodelle 2024. Ammattiosaston toimintasuunnitelma on aina suuntaa antava ja muotoutuu toimintavuoden aikana. Tehyn linjauksen mukaan ammattiosaston budjetissa tulee varautua painopisteiden mukaisiin toimintoihin.  

 

Tehyn toiminnan painopisteet vuonna 2024: 

 

  • Neuvottelutoiminta 

  • Vahva paikallinen edunvalvonta 

  • Hoitajien ääni ei hiljene 

 

Neuvottelutoiminta 

 

Toimintavuonna 2024 neuvotellaan Terveyspalvelualan (TPTES) -, Ensihoitopalvelualan –, FinnHEMS Lentopalvelut Oy:n ja FinnHEMS Oy:n ja Tehyn välisestä-, Hammaslääkärien työnantajayhdistyksen ja Tehyn välisestä-, PlusTerveys Hammaslääkärit Oy:n ja Tehyn välisestä, Työterveyslaitosta koskevasta- ja Seuren työehtosopimuksista. Lisäksi Avaintan ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) työehtosopimukset ovat irtisanottavissa vuonna 2024. Näiden kaikkien neuvottelujen tueksi tarvitaan tehyläistä joukkovoimaa. Yksityissektorin ammattiosastojen on hyvä toimintaa ja taloutta suunniteltaessa varautua jo tilanteeseen, että tukitoimia tarvitaan. 

 

Aloitamme tulevana vuonna myös valmistautumisen vuoden 2025 neuvottelukierrokselle, joissa suurimpina työehtosopimuksina katkolla ovat julkisen sektorin työehtosopimukset. Ammattiosastonkin on hyvä koota ehkä oppeja ja kokemuksia vuoden 2022 neuvottelukierroksesta ja valmistautua ammattiosastona siten myös seuraavaan vuoteen. 

 

Kuten jo Tehyn strategiassa on visiona, niin toimintavuoden aikana työolojen parantaminen on painopisteemme palkkauksen kehityksen rinnalla. Tähän tarvitaan vuoropuhelua ison Tehyn ja ammattiosastojen välillä, jotta saamme ajantasaista tietoa työpaikoilta. Mikäli Tehy toteuttaa jonkinlaista kampanjointia asian suhteen, toivomme, että ammattiosastot ovat tässä mukana. 

 

Vahva paikallinen edunvalvonta 

 

Paikallinen edunvalvonta on ammattiosaston tärkein tehtävä. Edunvalvonnan kokonaisuus rakentuu luottamusmiestoiminnan organisoimisesta ja tukemisesta sekä alueellisesta vaikuttamisesta. 

 

Hyvinvointialueiden ja kuntien luottamusmieskautta pidennettiin vuoden 2023 loppuun. Vuoden 2024 alussa alkaa siis uusi luottamusmieskausi ja Tehy tarjoaa luottamusmiehille koulutusta. On hyvä huomioida, että käymme keskitetysti neuvottelut myös luottamusmiehille palkallisiksi tarkoitetuista koulutuksista esim. Aktiivi-instituutin koulutuksiin, joita suosittelemme hyödyntämään. 

 

Vuosi 2024 on ammattiosastokauden toinen toimintavuosi. Tehy tulee tarjoamaan tehtäväkohtaista koulutusta runsaasti myös ammattiosastotoimijoille. Koulutuksissa keskitytään järjestötehtäviin, niin sihteerin, jäsensihteerin, taloudenhoitajan kuin tiedottajan tehtävästä katsottuna. Koko hallituksen on mahdollisuus lähteä osaava ammattiosastokoulutukseen, joita toteutetaan niin julkisen kuin yksityissektorin ammattiosastoille. 

 

Vahva paikallinen edunvalvonta tarvitsee joukkovoimaa ja toimintavuonna 2024 haluamme erityisesti kannustaa myös ammattiosastoja jäsenyyden puheeksi ottamiseen niin opiskelijoiden kuin tulevien ja jo kollegoina olevien keskuudessa. Yhä useammassa työpaikassa on myös muualta Suomeen muuttaneita kollegoita, joita toivomme mukaan tehyläiseen porukkaan. Toimintasuunnitelmaa tehtäessä onkin hyvä miettiä, miten te tavoitatte alueenne opiskelijoita ja kollegoita liittymään Tehyyn ja mukaan toimintaan. 

 

Tehyn hallitus on nimennyt ammattiosastorakenteita tarkastelevan työryhmän ja oletettavaa on, että työryhmän työn perusteella Tehyn hallitus tekee tarvittavia päätöksiä. Mikäli muutoksia tulisi, varaudumme keskustoimistolla luonnollisesti asiaan koulutuksin. Ammattiosastojen näkökulmasta hyvinvointialueuudistus on jo kannustanut tekemään alueellista hyvää yhteistyötä ja tätä tulee ehdottomasti jatkaa. 

 

Hoitajien ääni ei hiljene! 

 

Tehyn vaalit toteutuvat alkuvuonna 2025 ja huipentuvat kesäkuun alussa 2025 uusien päättäjien järjestäytymiskokoukseen. Valmistautuminen näihin vaaleihin aloitetaan keskustoimistolla jo tulevana toimintavuonna 2024. Ammattiosastona jäsenille on hyvä jo muistuttaa lähestyvistä vaaleista ja mahdollisuudesta asettua ehdokkaaksi vaaleihin. Näin toteutamme parasta mahdollista jäsendemokratiaa.  

 

Suomen uusi hallitus on saanut hallitusohjelman valmiiksi ja on aloittanut toimintansa. Kuten aiemminkin Tehy haluaa olla vahvasti mukana lainsäädäntötyössä ja ennen kaikkea sellaisissa lakikokonaisuuksissa, jotka vaikuttavat tehyläisten arkeen. Paikallisesti tehyläisten etua voi valvoa pitämällä kiinteästi yhteyttä esim. paikallisiin poliitikkoihin, aluepäättäjiin jne. Ehkäpä heitä voi kutsua alueen ammattiosastojen yhteisille kahveille kuulemaan teitä ja keskustelemaan kanssanne. Yhteistyö sidosryhmien kanssa on myös paikallisesti tärkeää toimintaan. Kannustamme niin jäseniä, kuin teitä ammattiosastoina tuomaan rohkeasti esiin työelämän- tai tehyläisen opiskelijaelämän arkea! 

 

Haluamme oikeutta tehyläisille ja mikäli jäsenen tai jäsenten asia ei paikallisesti neuvotellen etene autamme tarvittaessa viemään asiaa oikeusteitse eteenpäin. Oikeusapu on merkittävä jäsenetu ja siitä kannattaa kertoa niin uusille, kuin olemassa oleville kollegoille.  

 

JÄSENHANKINTA 

 

Ammattiosaston hallitus hyväksyy kelpoisuusehdot täyttävät jäsenet. Hallitus myös erottaa toiseen ammattiosastoon siirtyvät jäsenet. Maksamattomien jäsenmaksujen takia erotetut jäsenet voivat hakea jäsenyyttä uudelleen, kun jäsenmaksut on maksettu. 

 

Ammattiosaston hallituksen jäsenet sitoutuvat tekemään paikallista jäsenhankintaa työpaikoillaan sekä tuomaan tiedotuskanavillaan esiin jäsenhankintaa. Jäsenhankintatapahtumia järjestetään mahdollisuuksien mukaan ja uusille jäsenille lähetetään postitse Tehyn tervetuliaispaketit. Jäsenhankinnan tavoitteena on pitää jäsenmäärä ennallaan tai lisätä sitä. Lisäksi tavoitteena on panostaa yhdysjäsenhankintaan. 

 

EDUNVALVONTA 

 

Työehtosopimusten noudattamista työpaikoilla seurataan yhdessä luottamusmiesten kanssa. Ammattiosaston toimialueelle pyritäänkin saamaan kattava luottamusmiesjärjestelmä sopimusaloittain. Ammattiosasto kannustaa jäseniä valitsemaan luottamusmies työpaikoille, sekä tekee tiivistä yhteistyötä alueensa luottamusmiesten ja järjestöasiantuntijan kanssa. Luottamusmiehet kutsutaan hallituksen kokouksiin.  

 

Ammattiosasto järjestää mahdollisuuksien mukaan edunvalvontakoulutusta ja edunvalvonnallisia jäsentapahtumia sekä virkistystoimintaa. Edunvalvonnalliset tukitoimet ja luottamusmiesten tukitoiminta huomioidaan talousarviossa edunvalvonnallisten kulujen budjetoinnissa. Tarvittaessa ammattiosasto on mukana tukitoimissa tulevaa neuvottelukierrosta varten ja tiedottaa tarpeen mukaan neuvottelukierroksiin liittyvistä asioista jäsenilleen. 

 

Luottamusmiestoiminnan organisoimiseksi ja kehittämiseksi ammattiosasto kartoittaa ja analysoi alueensa toimintaympäristöä ja pyrkii käymään kuukausittain läpi alueen luottamusmiestilanteen.  

 

TIEDOTUS 

 

Ammattiosasto viestii jäsenilleen sähköpostilla, ammattiosaston kotisivujen kautta, Facebookissa ja Instagramissa. Sääntömääräiset kokoukset ja muut ilmoitukset julkaistaan sähköpostitse ja/tai Tehy-lehdessä. Vuoden 2024 aikana pyritään aloittamaan säännöllisen jäsenkirjeen lähettäminen sähköpostitse (esim. neljä kertaa vuodessa). 

 

Tiedotussuunnitelma vuodelle 2024 valmistellaan helmikuun loppuun mennessä ja muodostetaan tiedotustyöryhmä. Suunnitelmassa huomioidaan mm. luottamusmiesvaalit, Tehyn vaalit ja koulutuksista ja muista ajankohtaisista asioista viestiminen jäsenille. Tiedottamisella pyritään nopeaan, vuorovaikutteiseen ja helposti lähestyttävän ilmapiirin luomiseen. Tiedottamisen avulla pyritään luomaan ajantasainen kokonaiskuva ammattiosaston toiminnasta ja tavoitteista. Tiedotuksen tärkeimpänä tehtävänä on edistää edunvalvontaa, luoda yhteisöllisyyttä ja lisätä Tehyn pito- ja vetovoimaa.  

 

Hallitus sitoutuu viestintään ja tiedottamiseen sopimalla pelisäännöt, suunnittelemalla viestintää toiminnansuunnittelun rinnalla, huolehtimalla sovittujen asioiden toteutumisesta, nimeämällä vastuuhenkilöt sekä seuraamalla ja arvioimalla tiedottamisen onnistumista. 

 

HALLINTO 

 

Ammattiosaston sääntöjen mukaan ammattiosastolla on kahden kokouksen malli, kevätkokous maalis-huhtikuussa ja syyskokous marras-joulukuussa. Lisäksi ammattiosaston hallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa sekä järjestää keväällä ja syksyllä toiminnansuunnitteluseminaarin. Ammattiosaston varsinainen kokous kutsutaan koolle viimeistään kahta viikkoa ennen ja ylimääräiset kokoukset viikkoa ennen kokousta. Kokouskutsu on julkaistava Tehy-lehdessä tai sähköpostitse. Lisäksi kokouksesta on mahdollisuuksien mukaan ilmoitettava sähköpostitse, ammattiosaston verkkosivuilla, työpaikkojen ilmoitustaululla tai sosiaalisessa mediassa. 

 

Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja 8 muuta varsinaista sekä 8 yleisvarajäsentä. Yleisvarajäsenten toivotaan osallistuvan kokouksiin aktiivisesti. Hallituksen jäsenille korvataan matkakulut ja kulukorvaukset pöytäkirjoissa esitettyjen kustannusten mukaisesti. Hallituksen ja luottamusmiesten matkakulut maksetaan kaksi kertaa vuodessa ajantasaisen Tehyn matkakulukorvauslomakkeen mukaisesti. Lisäksi hallituksen kokouksiin vähintään 50 % osallistuneille hankitaan 100e lahjakortti tuotteeseen, minkä hallitus keskuudessaan päättää. 

 

Ammattiosaston hallitus hankkii vuoden 2024 aikana Tehyn logolla varustetut hupparit, joiden uskotaan tuovan lisää positiivista näkyvyyttä esimerkiksi tapahtumien yhteydessä. Hallituksen jäseniä voidaan tapauskohtaisesti muistaa merkittävien elämäntapahtumien vuoksi hallituksen päätöksellä. Vuoden 2024 toiminnantarkastajia muistetaan hallituksen päättämällä lahjalla. 

 

Hallitus kartoittaa tulevan vuoden aikana muiden ammattiosastojen palkkiojärjestelmiä. Tarkoituksena on kohdentaa entistä paremmin palkkio tehdystä työstä ja siihen käytetystä ajasta. Hallituksen jäsenten roolit ovat hyvin eritasoisia. Tämän toivotaan jatkossa houkuttelevan useampia ihmisiä sitoutumaan tähän arvokkaaseen työhön koko ammattiosaston puolesta. 

 

JÄSENTAPAHTUMAT JA JÄSENYYDEN HOITO 

 

Ammattiosasto kuuntelee jäseniään ottamalla toiminnan suunnittelussa huomioon jäsenistön toiveita mahdollisuuksien mukaan. Hallitus pyrkii järjestämään vuosittain jäsenilleen kyselyn, jolla jäsenet pääsevät vaikuttamaan ammattiosaston toimintaan. Kotisivujen kautta jäsenet voivat esittää lisäksi toiveita ympäri vuoden.  

 

Jäsenille järjestetään vuonna 2024 mahdollisuuksien mukaan edellisen tapahtumatoivekyselyn perusteella musiikkitapahtumia tai ulkoilutapahtumia/retkiä. Lisäksi hallitus pyrkii saamaan ammattiosastokohtaisia alennuksia tapahtumiin ja palveluihin ympäri maakuntaa. Ammattiosasto järjestää kolmen vuoden välein isomman jäsenien virkistystapahtuman. Seuraava isompi tapahtuma on suunnitteilla vuodelle 2025. 

 

Vuonna 2024 50- ja 60-vuotta täyttäviä läsnä olevia ja etäosallistuvia jäseniä muistetaan sääntömääräisessä syyskokouksessa Kupilkan tuotepaketilla (muki ja lautanen). Lisäksi hallitus muistaa sääntömääräisiin kevät- ja syyskokouksiin osallistuvia jäseniä (läsnä sekä etänä) pienellä kiitoksella, jonka hallitus päättää keskuudessaan. 

 

KOULUTUS 

 

Ammattiosaston jäsenillä on mahdollisuus hakea ammattiosastolta koulutusavustusta ammatilliseen koulutukseen ja matkakustannuksiin. Ammattiosasto tiedottaa jäseniään aktiivisesti tulossa olevista Tehyn koulutuksista ja jäsenille järjestetään mahdollisuuksien mukaan koulutuksia, luentoja jne. Ammattiosasto tekee lisäksi yhteistoimintaa muiden järjestöjen, yhdistysten yms. kanssa koulutusten järjestämiseksi. Ammattiosaston hallituksen jäsenet osallistuvat aktiivisesti Tehyn järjestämiin ammattiosastokoulutuksiin ja pyrkivät kehittämään/ylläpitämään hallituksen toimintaan vaadittavaa tietämystä myös omatoimisesti.  

 

YHDYSJÄSENTOIMINTA 

 

Hallituksen jäsenet toimivat tuki- Tehyläisinä omilla työpaikoillaan. Yhdysjäsenenä voi hallituksen jäsenten lisäksi toimia työpaikan aktiivinen Tehyläinen, joka on saanut tehtäväänsä perehdytyksen. Ammattiosaston tehtävänä on kouluttaa yhdysjäsenet tehtäviinsä ja varmistaa tiedonkulku. Ensi vuonna on tarkoitus panostaa yhdysjäsenhankintaan ja lisätä yhdysjäsenien määrää. Tehy järjestää yhdysjäsenkoulutusta ja ammattiosasto järjestää lisäksi yhdysjäsenillan. Työpaikoille hankitaan lisäksi materiaalia yhdysjäsentoimintaa varten. 

 

YHTEISTYÖ SIDOSRYHMIEN KANSSA 

 

Ammattiosasto järjestää mahdollisuuksien mukaan yhteistilaisuuksia muiden ammattiosastojen ja järjestöjen kanssa. Lisäksi ammattiosasto tekee oppilaitosyhteistyötä mm. Tehy-tutor –toiminnan muodossa ja osallistuu Tehyn järjestämiin opiskelijatapahtumiin.